SOUL LABOR

Mit mondanak rólad újévi fogadalmaid?

2020. január 03. - Rák D.

Újévi fogadalmakat tenni mintha kicsit cikivé vált volna. Viszont törekvéseket talán mindannyian megfogalmazunk az új évre kimondva vagy kimondatlanul.

untitled_design_4.PNG

Akárhogy is vesszük, az évzárás és év kezdés valamennyire számvetéssel zárult, még ha nagyon fókuszáltan nem is foglalkoztunk vele. Ez természetes, hiszen időnként (lehet ez más évforduló mentén is, mondjuk egy szülinap) szükségünk van rá, hogy megálljunk mérlegeljünk és tervezzünk, igazán haladni nem is lehet ez nélkül.

De mi alapján állítod fel fogadalmaidat, törekvéseidet? Ha megvizsgálod az általad felállítottokat, mi a motiváció mögöttük? Vagy ha igazán őszinte akarsz lenni magaddal, ki a motiváció mögöttük? Hány célod született önmagadért és mennyi azért, hogy másokat lenyűgözz vagy az általuk teremtett elvárásoknak megfelelj? Elérni kívánt súly, nagyobb fizetés által több megvásárolható dolog, több követőn keresztül nagyobb elismertség, több sportolás, ami esetleg posztolás által dicséretet hoz?

Tudsz olyan célt most megfogalmazni, aminek az eredményét, ha rajtad kívül senki nem látná, akkor is motiváltan tudna tartani vagy mindenképp végig csinálnád ÖNMAGADÉRT? A saját fejlődésedért és jóllétedért. Amit amolyan igazi intrinzik motiváció hajt. Amit azért teszel, mert élvezed, amit épp csinálsz már a folyamat közben, amit az újdonság, új tudás öröméért végzel vagy mert azt az érzést nyújtja, hogy felülmúlod önmagad, több leszel általa?

Egy-egy célt persze több motiváció is hajthat egyszerre, ezzel nincs gond, hiszen például a sportolásnál örömet tud adni magad a folyamat, mert olyan hormonokat termel, ami javítja közérzetünket, ez belső motiváció, amíg külső motiváció, hogy formásabb alakunkra több dicséretet kapunk és mások elismerését azzal is megnyerhetjük, ha látják kitartó attitűdünket. Nincs baj időnként a csak külső motivációkkal sem, hiszen van, amikor a cél szentesíti az eszközt, ahogyan azt a mondás is tartja. De valódi, hosszabban tartó elégedettség nem ezekből nyerhető, hanem olyan cselekvésekből, amire az igényt belülről, önmagunknak állítjuk fel.

Próbálj találni egy ilyen fogadalmat az idei évre! Vagy nevezzük célnak, ha így könnyebb betartani. Aztán dolgozz azért, hogy ez a célkitűzés szokássá váljon, hogy jövőre, mire újra fogadalmakat tennél, ez már valami téged építő dolognak ne a kezdete, hanem inkább a folytatása legyen.

R.D.

 

 

fotó: saját kép

A bejegyzés trackback címe:

https://soullabor.blog.hu/api/trackback/id/tr815391420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása